Η στείρωση είναι μία πολύ σημαντική διαδικασία, την οποία όλα τα σκυλάκια πρέπει να κάνουν για να έχουν μία πιο υγιή ζωή με ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ηλικίας, καθώς και για να εξαλειφθεί το πρόβλημα με τα αδέσποτα, το οποίο είναι πολύ έντονο στην χώρα μας.

Αρχικά τι εννοούμε με τον όρο στείρωση;

Στείρωση είναι η χειρουργική διαδικασία, μέσω της οποίας διακόπεται η αναπαραγωγική δυνατότητα ενός ζώου. Αυτό γίνεται μέσω της αφαίρεσης της μήτρας και των ωοθηκών, εάν ο σκύλος είναι θηλυκός, και μέσω της αφαίρεσης των όρχεων, εάν είναι αρσενικός.

Είναι λογικό μία χειρουργική διαδικασία να σας προκαλεί ένα άγχος εφόσον πρόκειται για την υγεία του καλύτερου σας φίλου, αλλά η στείρωση είναι πλέον μία επέμβαση ρουτίνας για τους κτηνιάτρους και είναι μία απόλυτα ασφαλής διαδικασία με σχετικά άμεση ανάρρωση του μικρού σας φίλου.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να γίνει η στείρωση;

Η κατάλληλη ηλικία εξαρτάται από το μέγεθος του σκύλου, το φύλο και τη ράτσα του. Συνήθως τα αρσενικά σκυλιά και τα θηλυκά στειρώνονται περίπου όταν είναι 5 μηνών ενώ μεγαλύτερα σε μέγεθος σκυλιά είναι καλύτερο να στειρώνονται 9-12 μηνών, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να αναπτύξουν ορθοπεδικά προβλήματα. Όπως και να έχει είναι σημαντικό, να ζητήσετε την γνώμη του κτηνιάτρου σας για το, πότε είναι η κατάλληλη χρονική περίοδος για να στειρωθεί ο σκύλος σας, καθώς λαμβάνονται υπόψιν πολλές μεταβλητές.

Ποια είναι τα οφέλη της στείρωσης των σκύλων;

Υπάρχουν πολλά οφέλη, τόσο υγείας όσο και συμπεριφορικά, τα οποία κερδίζει ο σκύλος μας από την στείρωση. Παρακάτω τα αναλύουμε για την διεκόλυνσή σας ανά φύλο.

Οφέλη για το θηλυκό σκύλο:
  • Εξάλειψη πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου της μήτρας
  • Εξάλειψη πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του μαστού
  • Αποφυγή ανεπιθύμητης κύησης και ανάγκης αναζήτησης αρσενικού για να ζευγαρώσει
  • Εξάλειψη πιθανότητας πυομήτρας, αλωπεκιών, ψευδοκύησης και ασθενειών που αφορούν ορμονικές διαταραχές
Οφέλη για το αρσενικό σκύλο:
  • Εξάλειψη πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου των όρχεων
  • Εξάλειψη πιθανότητας εμφάνισης προστατίτιδας
  • Εξάλειψη πιθανότητας γονιμοποίησης σκυλίτσας
Γενικά συμπεριφορικά οφέλη:
  • Μείωση ανεπιθύμητης σεξουαλικής συμπεριφοράς και των παρορμήσεων που θα οδηγούσαν στο κυνήγι του αντίθετου φύλου.
  • Ελαττώνει το αίσθημα άγχους αποχωρισμού ή απομόνωσης.
  • Ελαττώνει την πιθανότητα περιπλάνησης του σκύλου.
  • Μειώνει την πιθανότητα καβγάδων με άλλους σκύλους και γενικά την επιθετικότητα προς σκύλους και ανθρώπους.
Good to know: Μετά την στείρωση υπάρχει η πιθανότητα αύξησης της όρεξης και της αύξησης βάρους του σκύλου σας, το οποίο βέβαια μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη διατροφή και άσκηση.

Συνοψίζοντας, η στείρωση είναι μία ασφαλή διαδικασία, η οποία θα βελτιώσει την υγεία του σκύλου σας, χωρίς να αλλοιώσει την προσωπικότητά του, προσφέροντας του περισσότερα χρόνια, για να είναι παρέα με τον καλύτερο του φίλο, εσάς. Πριν προχωρήσετε στην στείρωση, συμβουλευτείτε πάντα τον κτηνίατρο σας για το πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει, και τι θα χρειαστεί να προσέξετε μετά την διαδικασία.

 

Πηγή: xenodoheiozoon-thessaloniki.gr

Φωτογραφία: thedogshop.gr